Het is good to mess with traditions

Soms denk je dat er niets verandert. Tradities blijven altijd bestaan, ze veranderen niet, nooit. Tot je goed naar tradities kijkt. Was Zwarte Piet vroeger de boeman, inktzwart, rode lippen met gouden ringen door de oren, daar komt langzamerhand een kentering in. Daar dan weer sneller dan hier. Ook het vuurwerk ligt onder vuur. Meer en meer hoor je dat het maar eens gebeurd moet zijn met dat geknal op oudjaarsdag.

Mijn broer zegt altijd: “Never mess with traditions.” Dan antwoordde ik: “Dat doen we hier in Westerbork ook niet, ’t stokertje survivalrun zal altijd blijven doorkachelen!” Al vanaf het begin van de survivalrun in Westerbork is ’t Stokertje de hoofdsponsor. Ja, me hoela! Houdt ‘t Stokertje ineens op met sponsoren. Had ik daar een paar jaar geleden een briljante slogan voor bedacht. Een kachelparadijs en doorkachelen… Voelt u hem?

Maar binnen no time hadden de mannen en vrouwen van Stichting Survivalrunners Westerbork een nieuwe sponsor: Ierse pub en restaurant De Turfsteker en Zalencentrum Meursinge. En. Wat. Een. Mooie. Sponsor! Niet alleen een uitstekend restaurant en zalencentrum, ook nog eens home of Brouwerij De Lauwe Bud. Met de Buddy Tripel op tap. De tripel van de lokale bierbrouwer, waarvan ondergetekende en zijn twee survivalmatties de eigenaar zijn.

Een nieuwe traditie is geboren: de Turfsteker Survivalrun Westerbork, heet ze. De komende jaren ploegen wij door de modder, overwinnen de hufter XL, de gewone hufter, die qut-ton van Westerbork en al die andere hindernissen. Wij kachelen niet meer door. Nee wij buffelen gewoon verder op zijn Iers. Ongecompliceerd en recht door zee. Wetende dat we als we de hel van Westerbork hebben overleefd kunnen bijkomen bij de open haard, onze handen kunnen warmen om de kom Guiness Stew en onze overbelaste spieren kunnen laten bijkomen en onze mond en ingewanden kunnen laven aan een heerlijke Turfsteker Tripel. Never mess with new traditions!